Bizimle iletişime geçin

Hi, what are you looking for?

Köşe Yazarları

Filiz Bahçıvan : İyi Bayramlar Diliyorum…

Yine bir bayram geldi kapımıza uzun yorucu bir yıldan sonra ikinci dini bayram.

Dokuz günlük bayram tatiline girildi. Hazırlıklar tamamlandı. Kimi memleketinde, kimi evinde karşılayacak bayramı.

Bayramlar insanda etrafını mutlu kılmak için her türlü özveriyi seve seve, isteye isteye yapma duygusu uyandırır. Açıklaması zor, insanın mayasında var olduğu farz edilen duygu stokunu, vicdan stokunu, dostluk, kardeşlik, düşmanını bile sevebilme stoklarının istiflendiği göz ile görülmez, el ile tutulmaz, gizli ambarların kapıları bayramlarda açılır.

Gece ay, aynı ay, gündüz güneş, aynı güneş, dünya aynı dünya.

Dolayısıyla gün aynı gün, fakat bayramlar: “Gürültü patırtının ortasından şu birkaç gün içinde uzaklaş sessizce, sükunetle dolaş, sessizliğin içindeki huzuru bul ve onu yaşa, herkesle dost olmaya çalış, sana kötülük yapıldığında verebileceğin en iyi karşılık, unutmak olsun.” duygusunu uyandırır. Milli bayram ya da dini bayram farkı var mutlaka.

Ancak kırk kapılı ambarlarda stoklanmış duyguların dışa vurmasında bayram günleri, kilidi açan anahtar oluveriyor. İnsanın içinde şöyle bir düşüncenin çiçeklenmesine bahçıvanlık ediyor.

Bağışla ve unut. Başkalarına kulak ver. Aptal ve cahil oldukları zaman bile dinle ve anla insanları, çünkü herkesin öyküsü kendince önemli ve kıymetlidir.

Kısacası bayramın amacı insanlarımız sevginin, saygının, hoşgörünün, itimadın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın oluşmasının temelini atmak ve yerleştirip yaygınlaştırmaktır. Keşke bu amaçları içeren esaslara göre, bayramlarımızı kutlayabilsek ve her günümüzü bayramların olması gereken kurallarını yaşayıp yaşatabilsek.

Bayram günleri farklılıkların ce çarpıklıkların asgariye indirildiği günlerdir.

Bayramlarda mezarlıklar ziyaret edilir, dualar okunur. Hasta ziyaretleri yapılır, yaşlılar ziyaret edilir, onların gönülleri hoş edilir.

Bu saydığım özellikler ve kurallar Anadolu’da, kırsal kesimde hala büyük oranda uygulanmaktadır.

Kurban Bayramı’nda esas şartları taşıyan kişilerin kurban kesmeleri esastır.

Kurban kesenler, kesmeyenlere onlara yetecek ölçüde çiğ et verirler. Yedi pay dağıtılması esastır.

Tabii ülke ekonomisi malum. Vatandaşın çoğu artık orta halin kalmadığını, zengin ve fakir olarak iki sınıfa ayrıldığımızı düşünüyor.

Haklılarda sanırım. Eskiden Kurban kesmek bir lüks değilken herkes alabiliyordu ve ibadetini yerine getirebiliyordu. Şu an böyle bir şey mümkün gözükmüyor.

Kurban ibadetini yerine getirmek, bir ibadet olarak değil lüks olarak göründüğü için çoğu vatandaşımız kesemiyor. Maalesef. Ne acı diyoruz

Neyse! En azından bu bayram can sıkıntılarımızı bertaraf etmeye çalışalım.

Tüm hayatınız bayram gibi olsun. Geçmiş ve gelecek bayramlarınız kutlu olsun.

Gelibolununsesi.com BHA üyesidir

Köşe Yazarları

İlginizi çekebilecek haberler

Gelibolu

Çanakkale’nin Eceabat  ilçesi yakınlarında meydana gelen tek taraflı trafik kazasında bir kişi hayatını kaybederken, 1 kişide ağır şekilde yaralandı. Edinilen bilgiye göre, bugün öğle...

Gelibolu

Gelibolu Motosiklet Derneği (GELMOD) sosyal medyadaki hesaplarından  yaptığı paylaşımda yapılacak olan “Gelibolu İçin Sür” Motosiklet festivalinin iptal edildiğini şu açıklamaları ile duyurdu; “Hava şartları...

Gelibolu

ÇANAKKALE’nin Gelibolu ilçesinde babasıyla birlikte yaşayan Oğuz Tutar(17), dün gece sosyal medya hesabından yayınladığı veda mesajından sonra av tüfeği ile canına kıydı Edinilen bilgiye...

Gelibolu

İstanbul istikametinden gelen Mustafa Öztürk idaresindeki 34 GKB 577 plakalı otomobil, Malkara- Çanakkale Otoyolu’nda gişelerden ayrılıp Gelibolu yönüne devam ederken kontrolden çıktı. Kavakköy beldesi mevkisinde yolun ikiye...